Koncordato Düzemlemesi

İcra-İflas Hukukunda, iflas ertelemenin ilgası ile konkordato hükümranlığı başladı. Bu yazımızda, ismine çok da aşina olmadığımız bu kelimenin İcra-İflas hukukundaki yeni düzenlemesi ile nasıl bir kurumu ifade ettiğini? ve bu konuya biraz aşina olanlar içinse bazı önemli soruların cevaplarını aktarmaya çalışacağız.

I. 28.02.2018 Tarih 7101 sayılı kanun ile ‘’İflas Erteleme’’ müessesesi kaldırıldı ve bunun yerine geçmesi adına konkordato hükümleri genişletildi. Peki, iflas erteleme süreci devam eden şirketler ne olacak? Alacaklılar, alacaklarına ulaşabilecek mi?

Değişikliğin yapıldığı kanun ile İİK geçici 14. Madde eklenildi. Bu maddeye göre iflas erteleme süreci devam edenler, bu süreç tamamlanıncaya kadar iflas erteleme kurumunu uygulamaya devam edeceklerdir. Ancak, kanunun değişiklik tarihinden sonra artık yalnızca konkordato hükümlerine başvuru yapılabilecektir. 

II. Peki Konkordato Nedir, bize tam olarak neyi ifade eder? Konkordato, benim şirketim için makul bir çözüm yolu mu?

Hukuki ve teknik tanımını bir kenara, esasen konkordato; borçlarını ödeyemeyecek hale gelen borçlunun alacaklılarından vade veya indirim talebiyle yeni bir ödeme planı yapmasıdır. Bu durum şekilde gerçekleşmektedir. Borçlu bir plan yapmakta ve borçlularına, borçlarını ya yeniden vade koyarak, ya da mevcut borcun bir kısmından alacaklının feragati ile borcun kapatılması planının hazırlanmasıdır.

Özetle; bir borçlu likidite sıkıntısı yaşıyor ancak bu likidite sıkıntısı işletme için dönemsel bir sorun ise, konkordato bu borçlu için adeta vahhabi çölünde bir sürahi su gibi olacak, borçluya nefes aldıracak ve icra tehditlerini bir kenara bırakarak iş yapmasına müsaade edecektir.

III. Konkordato Talebinde Kim Bulunabilir ?

Buradan çıkarılacak birkaç sonuç şudur;

-          Borçlu tacir(şahıs şirketi veya A.Ş., yahut Ltd. Şti.) olabileceği gibi normal sıradan ve tacir olmayan bir vatandaş olabilecektir. Önemle altı çizilmelidir ki, yalnızca şirket değil, şirketin sahibi şahsen de konkordato alabilecektir. Bu durum özellikle, şirketin sahibinin şahsen borçlandığı durumlarda önemlidir.(Örneğin şirket sahibi kendi adına çek keşide etmişse durum böyledir.)

 

-          Konkordato talebi için her şeyin tükenmesi ve aşırı borçluluğa gerek yoktur. Yani, özetle, batık olmak şart değildir. Yalnızca mevcut borcun hali hazırdaki şartlarla ödenmesinin sorunlu olduğu, likidite sorunlarının olması durumlarında konkordato talep edilebilecektir.(Zira piyasadaki pek çok şirketin konkordato ilan etmesi sonucu ödemelerin kitlenmesi nedeniyle şirketin durumu kötü olmasa bile hiç kimseden ödeme alamadığı bu ortamda konkordato ilan edip kendini koruma altına almayı düşünebilecektir.)

IV. Konkordato Talebi Nasıl Yapılır ?

Konkordato Ticaret Mahkemelerinden talep edilebilecektir.

Konkordato talebinde eklenecek belgeler;

1.      Ön proje.

·         Borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini,

·         Alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını,

·         Ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını,

·         Ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın nasıl sağlanacağı(sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak)

2.      Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler ve tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler

3.      Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.

4.      Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo

5.      Teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları.

·         KOBİ’ler istisna tutulmuştur

·         Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarından alınacak

Önemli bir not düşmek gerekir ise, bu belgelerin başvuru tarihinden en fazla kırk beş(45)-gün öncesinden alınmış olması gerekmektedir.

V. Başvuru Sonrası Ne Olur ?

Başvuruyu alan mahkeme, eğer yukarıda belirtilen belgeler tam ve eksiksiz bir şekilde sunulmuş ise derhal 3 ay süreli Geçici mühlet kararı verir. Yeni düzenleme ile gelen geçici mühlet kararına göre, artık borçlu hakkında hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur. Burada iki hususun altını çizelik;

-          Birinci husus, borçlu hakkında takip yapılmasa veya önceki takipler dursa bile faizler işlemeye devam edecektir.

-          İkinci husus, rehinli akacaklar için kanunda bir istisna getirilmiştir. O itibarla uygulamadan bir örnekle, elinizde teminat mektubu var ve bunu paraya çevirmeniz için şartlar oluşmuş ise borçlu konkordat ilen etse bile mektup bozdurulabilecektir. 

Daha sonrasında ise, alacaklılara çağrılar yapılacak, kokordato için bir komiser heyeti atanacak ve akabinde kesin mühlet ilan edilebilecektir. Keisn mühlet de geçici mühlet gibi bir zamn dilimini içermekte bu süre içerisinde borçlunun mahkemeye sunmuş olduğu ödeme planı tartışılmaktadır. En nihayetinde mahkeme konkordatoyu kabul edebileceği gibi ret de edebilecektir. Bu husus özellikler mahkemenin projenin ne kadar gerçekçi olduğu ve hakikaten planlanan düşünceleri geçekleştirebilme olasılığının güçlü olup olmadığıdır.

Burada, uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir soruna değinilerek yazı noktalanacaktır. Şüphesiz ki, gerek kanunda pek çok tartışmalı husus bulunmakta, gerekse de kanunun tatbik aşamasında doğmuş ve çözümü net belirli olmayan pek çok sorun bulunmaktadır. Ancak bu yazı bir giriş yazısı konseptinde kaleme alınmıştır.

VI. Konkordato Başvurusu Karşılıksız Çek keşide Etmek Suçundan Yürütülen Yargılamayı Durdurur mu ?

Bu husus sıklıkla gündeme gelmekte ve tacirler tarafından merak edilmektedir. Öncelikle, belirtmekte fayda var ki bu konuda kanunda açık bir hüküm bulunmamaktadır. O itibarla konunun kesin ve net bir çözümü benimsenmiş değildir. Konu hakkında birden fazla görüş olmakla birlikte, kanaatimizce ve son dönemde bazı mahkemelerce verilen kararlar ışığında, konkordato talep eden bir borçlu için İcra Ceza Mahkemelerince yürütülen, bu şikayet süreci, konkordato talebine ilişkin bir karar verilinceye kadar bekletilmeli ve konkordato kararına göre hareket edilmelidir.

Zira, çek şikayetinin amacı karşılıksız çek keşide edeni cezalandırmaktır. Ancak, kabul edilen projeye göre bu alacak ödeme planına dahil edilmiş ise artık şahsın zararı tazmin edildiğinden İCM tarafından bir ceza verilmemelidir. Bu yorum gerek, çek şikayetinin temelinde yatan, alacaklıyı koruma, gerekse de konkordato müessesesinin temelinde yatan borçluyu koruma düşüncesine uygundur.  


breitling replica Panerai Replica