Ücret: İş yerinden hangi sebeple ayrılmış olursanız olun, eğer çalıştığınız müddetçe hak ettiğiniz ancak size ödenmeyen alacaklar var ise bu kutu işaretlenmelidir.
Prim/İkramiye Alacağı: Çalışmış olduğunuz iş yerinde, iş yeri tarafından belirlenmiş şartların oluşması halinde veya işyerince belirlenmiş kriterlere göre prim veya ikramiye ödemesi yapılıyor ise bu kutu işaretlenmelidir.
Örneğin; Bir işçi İş yerinde aylık 2.000,00-TL net ücret kazanmaktadır. (İşçinin aylık çalışması sonunda eline geçen tutara net ücret diyoruz.) Bu net ücretine ilave olarak, gerek işyerindeki çalışma performansına veya başarısına karşılık olarak ilave bir ücret daha ödeniyorsa bu halde primden bahsedilmektedir.
Bunun yanı sıra, özel günlerde, resmi veya dini bayramlarda, tatillerde işveren tarafından belirli bir para, hediye paketi, iaşe paketi gibi durumlar veriliyor ise o zaman ikramiyeden bahsedilecektir.
Yol Parası: Çalışmış olduğunuz işyerinde servis imkanı var ise veya belirli miktarda aylık/yıllık olarak yol parası yardımı yapılıyor ise sizin yol parası alacak hakkınız var demektir. Eğer çalıştığınız süre müddetince yol paranızı alamamışsanız veya servis imkanınız kaldırılmış ise bu kutucuk işaretlenmelidir.
Ayrıca, aşağıda anlatılacağı üzere, kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt ücret hesaplanır iken net ücrete, yol parası da eklenmektedir. Bu bakımdan kıdem tazminatı talep edecek olan işçilerin yol parası kutucuğunu da işaretlemelerinde fayda vardır. Detaylı açıklamalar için kıdem tazminatı kısmına bakınız.
Yemek Parası: Çalışmış olduğunuz işyerinde yemek veriliyor veya belirli miktarda aylık/yıllık olarak yemek parası yardımı yapılıyor veya yemek kartı verilmiş ve buradan aylık olarak belirli bir bakiye yemek parası veriliyor ise sizin yemek parası alacak hakkınız var demektir. Eğer çalıştığınız süre müddetince yemek paranızı alamamışsanız veya yemek kartınız elinizden alınmış veya bakiye yüklenmemiş, yada bu hakkınız tamamıyla kaldırılmış ise bu kutucuk işaretlenmelidir.
Ayrıca, aşağıda anlatılacağı üzere, kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt ücret hesaplanır iken net ücrete, yol parası da eklenmektedir. Bu bakımdan kıdem tazminatı talep edecek olan işçilerin yol parası kutucuğunu da işaretlemelerinde fayda vardır. Detaylı açıklamalar için kıdem tazminatı kısmına bakınız.
Eğitim yardımı: Eğitim yardımı genelde çocuklu olan işçilere yapılan bir yardım türüdür. Bazı işverenler eğitim yardımı adı altında çocuklu olan işçilerine, kendi belirledikleri şartlara göre belirli miktarda aylık/yıllık olarak bir yardım yapmaktadırlar. Eğer çalıştığınız işyerinde almış olduğunuz net ücrete ilave olarak size böyle bir para veriliyor ise sizin de eğitim yardımı alacağı hakkınız var demektir. Bu alacağın tam olarak yatırılmadığı veya kesintiye uğratıldığı yahut bordronuzda ödenmiş gibi gösterilse de aslında bu paranın elinize geçmediği durumlarda bu kutucuğu işaretlemelisiniz.
Yine burada da belirtmeliyiz ki; kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt ücret hesaplanır iken net ücrete, eğitim yardımı da eklenmektedir. Bu bakımdan, böyle bir alacağı olan işçilerin, kıdem tazminatı talep edeceklerse yol parası kutucuğunu da işaretlemelerinde fayda vardır. Detaylı açıklamalar için kıdem tazminatı kısmına bakınız.
Çocuk Parası: Çocuk parası da adından anlaşılacağı üzere çocuk sahibi olan işçilere verilebilen bir işçilik alacağı kalemidir. Bazı işverenler çocuk parası adı altında çocuklu olan işçilerine, kendi belirledikleri şartlara göre belirli miktarda aylık/yıllık olarak bir yardım yapmaktadırlar. Eğer çalıştığınız işyerinde almış olduğunuz net ücrete ilave olarak size böyle bir para veriliyor ise sizin de çocuk parası alacağı hakkınız var demektir. Bu alacağın tam olarak yatırılmadığı veya kesintiye uğratıldığı yahut bordronuzda ödenmiş gibi gösterilse de aslında bu paranın elinize geçmediği durumlarda bu kutucuğu işaretlemelisiniz.
Yine burada da belirtmeliyiz ki; kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt ücret hesaplanır iken net ücrete, eğitim yardımı da eklenmektedir. Bu bakımdan, böyle bir alacağı olan işçilerin, kıdem tazminatı talep edeceklerse yol parası kutucuğunu da işaretlemelerinde fayda vardır. Detaylı açıklamalar için kıdem tazminatı kısmına bakınız.
Asgari Geçim İndirimi Alacağı: Bu alacağın ne olduğundan kısaca bahsetmek gerekir ise, her işveren gelir ile ilgili olarak Devlet gelir vergisi ödemektedir. Devlet de, işverene bana ödeyeceğin verginin aşağıdaki tabloya göre belirlenecek olan kısımlarını benim adıma işçiye öde diye işverene bir görev yüklemektedir.
Aşağıda 2019 yılı için geçerli olan tarife gösterilmiştir.
Durum | AGİ |
Bekar | 191,88 TL |
Evli eşi çalışmayan | 230,26 TL |
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu | 259,04 TL |
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu | 287,82 TL |
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu | 326,20 TL |
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu | 326,20 TL |
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu | 326,20 TL |
Evli eşi çalışan | 191,88 TL |
Evli eşi çalışan 1 çocuklu | 220,66 TL |
Evli eşi çalışan 2 çocuklu | 249,44 TL |
Evli eşi çalışan 3 çocuklu | 287,92 TL |
Evli eşi çalışan 4 çocuklu | 307,01 TL |
Evli eşi çalışan 5 çocuklu | 326,20 TL |
Şimdi örnek üzerinden anlatırsak; bekar bir işçi çalıştığı işyerinde 2.020,00-TL(asgari ücret) aylık net ücret almaktadır. İşveren bu ücrete ilave olarak, yukarıdaki tabloya göre belirlenmiş olan ücreti de işçiye aylık olarak ödemekle yükümlüdür. Yani işveren bekar işçiye 2.020,00-TL net maaşına ilave olarak her ay için 191,88-TL ücret ödemekle yükümlüdür. Özetle bu asgari ücretle çalışan işçi her ay ücret ve agi toplam 2.211,88-TL ödemek zorundadır.
Bu alacağın tam olarak yatırılmadığı veya kesintiye uğratıldığı yahut bordronuzda ödenmiş gibi gösterilse de aslında bu paranın elinize geçmediği durumlarda bu kutucuğu işaretlemelisiniz.
Fazla Çalışma Ücreti: İş kanunumuza göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Eğer haftalık işe giriş ve çıkış saatleriniz, öğle yemeği için ayrılan süreyi çıkardığınızda haftalık 45 saati geçiyor ise siz fazla mesai alacağı hakkınız var demektir. Bu durumda bu kutucuğu işaretlemelisiniz.
Örneğin, haftada 5 gün çalışıyor iseniz, giriş saatiniz 09.00 ve 12.00-13.00 arasında 1 saat yemek molanız var ve işten çıkış saatiniz 19.00 ise günlük 9 saat çalışıyorsunuz. Bu varsayımda haftada beş gün çalışıyorsanız toplamda 45 saat olacağından fazla mesai alacak hakkınız yoktur. Ancak, saatler daha uzun veya gün olarak 6 gün çalışıyor ve bu olasılıklarda çalışılan saatler toplamı 45 saati geçiyor ise o durumda fazla mesaiye hak kazanırsınız.
Ayrıca, kanunumuza göre fazla mesai halinde, saatlik ücret %50 daha fazla ödenir. Örneğin bir işçi 2.020,00-TL(asgari ücret) net ücret alıyor ise, saatlik çalışma ücret 11,22-TL’dir. Bu işçi fazla çalıştığı her saat için artık 11,22-TL değil, 16,83-TL alacaktır. Bu bakımdan fazla mesai yapıyorsanız, bu hakkınızın ödendiğini düşünseniz bile bu alacak tam olarak ödenmemiş veya her ne kadar bordro kayıtlarında geçse bile elinize geçmemiş olabilir.
Tüm bu durumlarda bu kutucuk işaretlenmelidir.
Hafta Tatili Ücreti: Kanunlarımıza göre bir işçi en fazla 6 gün çalışabilir. Ancak işçi kendi rızası ile eğer 7 gün çalışmış ise bu durumda Hafta taili ücretine hak kazanacaktır. Bu ihtimallerde bu kutucuk da işaretlenmelidir.
Bayram ve Genel Tatil Ücreti: Kanunlarımıza göre resmi ve dini bayramlarda işçi tatil yapar. Ancak bu günlerde herhangi bir çalışmanız olmuş ise bu kutucuk işaretlenmelidir.
Bu günlerde çalışmanın neticesinde alınacak ücret yukarıda fazla mesaide açıklandığı üzere normale göre zamlı bir ücrettir. Bu bakımdan bu paranın ödendiğini düşünseniz bile eksik ödeme ihtimaline karşı bu kutucuk işaretlenmelidir.
Yıllık Ücretli İzin Alacağı: İş kanunumuza göre bir işçi bir yıllık çalışmasını tamamladığı anda 14 günlük yıllık izne hak kazanacaktır. Beş yıla kadar, bu süre 14 gündür. Beş yıllık kıdemi tamamlamış olan işçi ise yıllık 20 gün, 15 yıllık kıdemi tamamlamış olan işçi yıllık 26 gün ücretli izne hak kazanır.
Bu izniniz kullanmış ve iş yerindeki izin defterine veya formuna imza atmış iseniz bu hakkınız kullanmış olursunuz. Ancak izin kullanmış yalnız kullandığınıza ilişkin bir imza atmamış iseniz bu izniniz devam etmektedir.
İlave Tediye Alacağı: Bu kalem iş kanunu’na tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir. Bu bakımdan kamu işçici iseniz bu kutucuğu işaretleyiniz. Örneğin, işçi olarak belediyede, veya herhangi bir devlet kurumunda çalışıyor iseniz kamu işçisi sayılırsınız.
Kıdem Tazminatı: Çalışmış olduğunuz iş yerinde, 1 yıldan fazla çalışmış iseniz, 30 günlük maaşınız tutarında kıdem tazminatı alacağına sahipsiniz demektir.
Bu alacak brüt ücret üzerinden hesap edilir. Örneğin bir işçi 2.020,00-TL(asgari ücret) alsın, bekar olsun ve 191,88-TL ‘de AGİ alsın, 100-TL yol, 300-TL yemek yardımı alsın. İşte bu olasılıkta, 1 yıl için 2.611,88-TL kıdem tazminatı alacağına hak kazanacaktır.
İşyerinden çıkarılmış veya istifa etmiş olabilirsiniz hatta çıkarılmış olsanız dahi isgortaya istifa etti diye bildirimde bulunulmuş olabilir. Bu olasılıklarından hangisi olursa olsun 1 yıldan fazla çalışmanız var ise bu kutucuğu işaretleyiniz, zira sizin bu hakkı alacak olup olmadığınız bir yargılama olmaksızın kesinleşmeyecektir. Bu bakımdan ben zaten buna hak kazanamıyorum gibi bir düşünceyle bu kutucuğu işaretlememezlik yapmayınız.
İhbar Tazminatı: Çalıştığınız işyerinde belirli bir süre için alınmamış iseniz belirsiz süreli işçi olarak çalışmaktasınız. Ayrıca, belirli bir süre için anlaşmış olabilirsiniz ancak yazılı bir sözleşme imzalamamış iseniz yine belirsiz süreli işçi sayılırsınız.
Belirsiz süreli işçi işten çıkarılırken;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Ya bu sürelerden önce işçi haberdar edilerek işten çıkarılır veya bu süreler işçiye ödenmek zorundadır.
İşyerinden çıkarılmış veya istifa etmiş olabilirsiniz hatta çıkarılmış olsanız dahi sigortaya istifa etti diye bildirimde bulunulmuş olabilir. Bu olasılıklarından hangisi olursa olsun işten çıkarılmış iseniz ve size ihbar adı altında bir ödeme yapılmamış ise bu kutucuğu işaretleyiniz, zira sizin bu hakkı alacak olup olmadığınız bir yargılama olmaksızın kesinleşmeyecektir. Bu bakımdan ben zaten buna hak kazanamıyorum gibi bir düşünceyle bu kutucuğu işaretlememezlik yapmayınız.
Ayrımcılık Tazminatı: Çalıştığınız işyerinde işveren her imkanı bütün işçilere eşit olarak sunmak zorundadır. Örneğin bir işçiye bayram ikramiyesi veriyor ise diğer işçilere de vermektedir.
Hatta bir işçi tam zamanlı(yani haftada 45 saatten daha az) çalışıyor olsa daha diğer işçilerle eşit olanaklara sahip olmalıdır. Mesela işveren tam zamanlı işçiye 100,00-TL veriyor ise yarım zamanlıya da 50,00-TL veya oranına göre bir ikramiye mutlaka ödemek zorundadır.
Bu veya buna benzer olarak tarafınıza ayrımcılık uygulandığını düşünüyor iseniz bu kutucuk işaretlenmelidir.
Kötüniyet Tazminatı: Çalıştığınız işyerinde işveren tarafından kötüniyet hissettiğiniz bir kararla işinize son verilmesi veya işveren tarafından kötüniyetli hissettiğiniz muamelelere dayanamayarak kendinizin işi bıraktığı ihtimallerinde bu seçenek işaretlenmelidir.
Ancak kanun bu seçenekteki tazminatın, alınabilmesini bazı şartlara bağlamıştır. Bunlardan bir tanesi çalıştığınız işyerinde 30 kişiden az çalışan olmasıdır. Diğeri ise işçinin kıdeminin 6 aydan daha az olmasıdır. Eğer bu iki şarttan herhangi birini sağlıyor iseniz bu tazminata başvurabilirsiniz.
Lakin, işyeri kavramı yalnızca sizin çalışmış olduğunuz yerden daha geniş olarak kabul edilebilmekte ve böylece aslında siz 30 kişiden az sanırken 30 da fazla olabilmektedir. Örneğin işyerinin birden fazla şubesinin olduğu ihtimallerde durum böyledir. Bu bakımdan emin olamadığınız ihtimallerde de bu seçenek işaretlenmelidir.
Sonuncu olarak işverenin vekili gibi işyerine hareket eden, işyerini yöneten kimseler de eğer işten çıkarılış süreçlerine bir kötüniyet hissetmişler ise bu seçeneği işaretlemelidirler.
Bu tazminat;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, 1,5 aylık maaş
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, 3 aylık maaş
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, 4,5 aylık maaş
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra 6 aylık maaştır.
Sendikal Tazminat: Çalıştığınız işyerinde, bir sendikaya üye iseniz ve bu sendikal faaliyetinizden herhangi bir hareket veya davranışınızın iş akdinize son verilmesine neden olduğunu veya bu baskılara dayanamayarak iş aksinizi feshetmiş iseniz bu kutucuğu işaretlemenizde fayda vardır.
Sendikal tazminat 1 yıllık maaşınız tutarında bir tazminattır.
Haksız Fesih Tazminat: Bu tazminat türü ile kötüniyet tazminatı aynıdır. Bazı arabuluculuk formlarında her iki isimle de bulunmaktadır. Bu bakımdan kötüniyete ilişkin açıklamalarımızı okuyarak bu kutucuğa da işaret koyabilirsiniz.
Ölüm Tazminat: Eğer hali hazırda bir iş yerinde çalışırken, işçi herhangi bir nedenden dolayı ölürse bu tazminat ailesine verilir. Bu tazminat için işçinin işyerinde veya iş yaparken ölmesi gerekmemekte, özetle burada bir iş kazasından değil işverenin işçisine bir vefa tazminatından bahsetmek gerekmektedir.
Bu tazminat tutarı; ‘’ İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme ’’dir.
Eğer ölüm ile bitmiş bir iş ilişkisi var ise bu kutucuk işaretlenmelidir.
Bakiye Süre Ücret Alacağı: Bu alacak kalemi, iş yerinde belirli süreli sözleşme ile çalışan işçileri ilgilendirmektedir. Şunun altını çizmekte fayda var, siz kendinizi her ne kadar belirli süreli işçi gibi kabu etseniz de eğer yazılı bir sözleşmeniz yok ise belirsiz süreli işçi kabul edilirsiniz.
Örneğin, bir avm mağazasında çalışıyorsunuz ve size 1 yıl için işe alındığınız söylenildi. Ve yedinci ayda işinize son verildi. Bu durumda 1 yıl olduğuna ilişkin yazılı bir sözleşme imzalamadı iseniz artık siz 1 yıl ile belirli bir süre için değil, belirsiz olan bir süre için çalışıyor kabul edilirsiniz.
Eğer belirli süre için işe alındınız ve iş süreniz tamamlanmadan işten çıkarıldı iseniz, kalan bu sürenizdeki maaşlarınızın ödenmesini işverenden talep etme hakkınız vardır.
Örneğin yukarıdaki örneğe göre çalışan, sözleşme imzalamış olsa idi, 5 ayık maaşını isteyebilecek idi.
Özetle; bir süre ile belirlenmiş sözleşme ile çalışıyorsanız bu kutucuğu işaretleyiniz.
Cezai Şart Alacağı: Bu alacak kalemi işverenle arasında bir sözleşmesi olan işçilerin dikkate alması gereken bir seçenektir. (Genelde bu alacak kalemi işveren lehine olan bir alacak kalemidir.)
Çalıştığınız işyerinde işveren ile yaptığınız sözleşmede cezai şart, ceza koşulu gibi bir madde yer alıyor ise bu maddeyi okuyunuz eğer bu maddede cezai tazminat/şart alacağı talep edebilecek olan taraflar içerisinde işçi de sayılmış ise o halde artık bu kutucuğu işaretleyiniz aksi halde bu kutucuk bol bırakılmalıdır.
Manevi Tazminat: Manevi tazminat, talep edecek olan tarafın kişilik haklarına yani onurlu ve şerefli olarak yaşamak hakkına yönelik herhangi bir müdahale sonucu müdahale edenden talep edilen bir alacak türüdür.
Bu nedenle çalışmış olduğunuz iş yerinde bir ayrımcılığa tabi tutulmuşsanız, çok ağır şartlarda çalıştırılmış veya onur ve haysiyet kırıcı herhangi bir müdahaleye maruz kalmışsanız, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla buna benzer durumlarda işçi işvereninden, manevi tazminat adı altında bir miktar para talep edebilmektedir.
Genelde işçiler çalıştığı koşullar uyum sağlamak zorunda olduklarından her ne kadar buna benzer bir olay yaşamadıklarını düşünseler de, yaşamış olmaları ihtimali bulunduğundan bu kutucuğu ihtimale binaen işaretlemelerinde fayda vardır.
Toplu İş Sözleşmesi Kaynaklı Alacaklar: Bu alacak kalemi, çalıştığı işyerinde bir sendika vasıtasıyla işveren ile toplu iş sözleşmesinin imzalandığı ihtimalde dikkate alınabilecek bir kalemdir.
Toplu iş sözleşmesi işveren ile sendika arasında, işçilerin haklarını korumak ve genişletmek için imzalanan bir sözleşmedir. Böyle bir sözleşme olması halinde artık işçiler bu sözleşmedeki haklardan da faydalanabilmektedirler. Örneğin toplu iş sözleşmesiyle bayramlarda bir maaş ikramiye getirilmiş olabilecektir. Bu durumda o iş yerinde çalışan işçinin sözleşmesinde bir maaş ikramiye ile ilgili hüküm olmasa bile bunu talep edebilecektir.
İşte bu gibi durumlarda bu kutucuk işaretlenmelidir. Ancak çalıştığınız iş yerinde toplu iş sözleşmesi yok veya sendika yok ise bu kutucuk işaretlenmemelidir.
Gece Vardiyası Zammı: Eğer çalışma saatleriniz akşam saat 20.00’den başlayarak 06.00’a kadar devam ediyor ise bu kutucuğu işaretleyiniz.
Transfer Ücreti: Eğer ayrılmış olduğunuz işyeri sizin o iş yerinde çalışmanız için transfer ücreti adı altında bir para ödemesi vaat etmiş ise buna transfer ücreti diyoruz. Bu ücrete iş yerinde çalışmaya başladığınızda hak kazanırsınız.
Şayet o iş yerinde 1 yıllık çalışma için transfer ücreti alsanız ve 6 ayda çıksanız dahi Yargıtay kararları uyarınca işçi tam transfer ücretine hak kazanmaktadır.
Yarım Ücret Alacağı: İş Kanunu M.24/III uyarınca, “İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa” veya M.25/III uyarınca “İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.” Gibi hallerde bir hafta boyunca işçiye yarım ücret ödeneceği yazılmıştır.
Ücretiniz yarım ödenmiş ancak bu iki durumdan herhangi birisi yok ise o zaman ücretinizin geri kalan yarısı kadar alacağınız var demektir. Bu durumda, hem ücret kutucuğu hem de bu kutucuk işaretlenmelidir.
İş Arama İzni Ücreti: Bu ücret alacağı ihbar ücret alacağı ile aynıdır. İhbar tazminatı konusundaki açıklamalarımıza bakınız. Eğer bu açıklamalarımız sizin durumunuza uyuyor ise her iki kutucuğu da işaretleyiniz.
Gemi Adamı İaşe Bedeli: Bu kutucuk yalnızca gemi personellerini ilgilendirmektedir. Gemi iaşe bedeli her yıl yeniden değerlemeyle belirlenen bir miktar paradır. 2019 yılı için bu rakam30-TL’dir. Bu ücretin ödenmemesi halinde gemi adamlarının bu kutucuğu işaretlemesi gerekmektedir.
İşe İade: Çalıştığınız işyeri ve sizinle ilgili olarak aşağıdaki üç şartı sağlıyor iseniz işe iade hakkı kazanabilirsiniz;
1. İşyerinde en az 30 işçi çalışıyor olmalıdır.
2. İşyerinde en az 6 ay çalışmış olmanız gerekmektedir.
3. İş yerinde işveren vekili pozisyonunda görevli olmamanız gerekmektedir.(İşveren vekilinden maksat iş yerini yönetme, iş yerine personel alımını gerçekleştirme vb. gibi görevleri yürütmektir.)
Eğer bu şartları sağlıyor iseniz bu kutucuğu işaretleyiniz. Eğer bu şartları sağlamıyor iseniz yukarıda kötüniyet tazminatı hakkındaki açıklamalarımıza bakınız.
Bu tazminat size ne sağlar? Bazı işçiler iş yerine dönmek istemediğinden bu davayı açmamayı düşünmektedirler oysaki işe iade davasında zaten çoğunlukla işveren de işçinin yeniden çalışmasını istememekte bu yüzden işçi yaklaşık 8 maaş tutarında bir alacağa hak kazanmaktadır.
O itibarla bu üç şart sağlanıyor ise bu kutucuk ve ‘’İşe iade sonrası boşta geçen süre ücreti’’ ile ‘’işe almama tazminatı’’ kutucukları işaretlenmelidir.